Zdravá strava ovplyvňuje nielen zdravie človeka a jeho náladu, ale aj jeho pracovný výkon. Kým ľahké obedy, ktoré organizmus strávi rýchlo, dokážu poskytnúť potrebnú energiu a nabudiť, ťažké a mastné pokrmy sú presným opakom. Ako zaradiť zdravé stravovanie do vašej firemnej kultúry?
Dlhé hodiny za počítačom a minimum pohybu spôsobuje, že naberanie prebytočných kíl je oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. A síce mnohí vedia, že by sa po dokončení svojej práce mali ísť aspoň prejsť, len malé percento tak skutočne spraví. Nehovoriac o tom, že ešte menej ľudí sa prezlečie do športového úboru a ide si zacvičiť.
Keď nie je čas alebo vôľa na cvičenie, v určitom smere by mala pomôcť aspoň zdravá strava. Tá do tela prinesie dôležité vitamíny a minerály, a zároveň podporí energiu. Zamestnanec si tak po zjedení obeda nebude chcieť dať polhodinovú pauzu na kratší oddych a bez problémov bude pokračovať v nasadenom tempe.
Problém však nastáva v tom, že keď si zamestnanec môže vybrať medzi hamburgerom a šalátom, s veľkou pravdepodobnosťou si zvolí práve prvú možnosť. Ako teda proti tomuto problému bojovať? Základom je zmena firemnej kultúry.
Ešte predtým, ako spravíte nejaké zásahy do jedálnička stravovacieho zariadenia vo firme, sa porozprávajte so svojimi zamestnancami. Predstavte im svoj plán so zdravou stravou, povedzte im o jej výhodách a vypočujte si ich názor. Zistite, ako na to nahliadajú a snažte sa nájsť kompromis.
Komunikácia je dôležitá najmä kvôli firemnej kultúre, čiže aktuálnym postojom a správaniu spoločnosti a jej zamestnancov. Ak bola kultúra doteraz nastavená tak, že o zdraví a zdravom stravovaní nepadla ani reč a kantína vydávala nezdravé jedlá, pôjde o pomerne drastické a výrazné zmeny. A na tie nemusí reagovať každý veľmi pozitívne.
Pamätajte však, že nič sa nedá zmeniť zo dňa na deň. Firemná kultúra sa buduje mesiace až roky, preto si spravte plán. Nové riešenia aplikujte postupne a tak, aby si na ne vedeli zamestnanci zvyknúť.
Napríklad, z jedálnička sa nesnažte vyhodiť hneď všetko nezdravé jedlo. Nahrádzajte ho postupne a ideálne tak, aby si v daný deň mohol človek vybrať, či si dá niečo bežné a menej zdravé, alebo siahne po zdravej alternatíve.
Stravovacie systémy sú skvelým pomocníkom do každej jednej firmy. Okrem toho, že uľahčujú výdaj a zabraňujú vytvoreniu zbytočných chýb, dovoľujú zamestnancom objednať si obed v priebehu niekoľkých sekúnd.
Spôsob objednania jedla na daný deň alebo niekoľko dní dopredu sa odlišuje v závislosti od zvoleného systému. Napríklad, Biometric poskytuje dva základné spôsoby, ktorými sú:
V rámci stravovacích systémov môžete zamestnancom poskytovať výber viacerých jedál. Postupne tak dokážete meniť ponuku z nezdravej na tú zdravú.
Stravovací systém má okrem toho množstvo ďalších výhod. K nim sa radí napríklad:
Napíšte nám